joi, 9 iunie 2011

Tort de ciocolata cu ricotta

Dificultate:[######....]
Timp necesar:90 minute
Portii:6

Ingrediente

Blat

4 linguri de zahar
4 oua la temperatura camerei
4 linguri de faina
2 linguri cacao
1 lingurita praf de copt

Sirop

250 ml apa
250 g zahar
1 lingura de cacao
1 lingurita de sirop de glucoza (optional)

Crema

1 pliculet de zahar vanilat
300 g ricotta
2 linguri de coaja de portocala
2 linguri de zahar pudra

Montarea tortului

150 g ciocolata

Mod de preparare

Blatul

Discul de ciocolata
1
Se da drumul la cuptor la 350°F. Se separa ouale, se bat albusurile spuma tare. Se adauga zaharul si se bat iar, pana se intaresc, ca la bezea. Se pun galbenusurile sparte si faina cernuta cu cacaoa si praful de copt. Se amesteca usor, de jos in sus sa nu iasa aerul din albusuri. Se pune blatul intr-o forma cu diametrul 16 cm unsa si tapetata cu faina. Se pune la copt aproximativ 30 de minute. Dupa ce s-a scos se lasa 5 minute in forma, se scoate, se lasa la racit, se taie in 3.
Blatul
2
Din cele 150 g de ciocolata se iau 60 de g si, pe o hartie de diametrul blatului se face un disc din ciocolata topita la bain marin. Problema e ca dureaza foarte mult pana se intareste si poate fi dezlipit de pe hartia de copt. O alta varianta este aceea de a unge cu ciocolata fundul tortului si de a-l da la frigider 10-15 minute pana se intareste.

Sirop

Primul strat de crema
3
Se pun la foc mic, intr-o craticioara non-stick, ingredientele pentru sirop. Cand incep sa fiarba se reduce temperatura astfel incat sa nu dea pe afara. In cazul in care nu aveti o craticioara din teflon trebuie amestecat din cand in cand sa nu se lipeasca de fund. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa putin.
Al doilea strat, se insiropeaza

Crema

4
Se rade coaja de la o portocala. Se amesteca branza ricotta cu coaja de portocala, zaharul pudra si zaharul vanilat. Se gusta si se ajusteaza cantitatile dupa preferinta.

Montarea tortului

O felie de tort
5
Se pune ciocolata ramasa sa se topeasca la bain marin. Pe un platou se pune discul de ciocolata (sau felia de blat cu fundul de ciocolata) si se insiropeaza cu o treime din sirop. Se pune jumatate din branza, apoi urmatoarea felie de tort, se insiropeaza. Se unge a doua felie de blat cu cealalta jumatate de crema peste care se pune ultima felie de blat care se insiropeaza. Peste tort se toarna ciocolata topita. Se poate decora cu flori din ciocolata.

Sugestii

Se poate folosi ricotta cu continut redus de grasime.

Se poate folosi ciocolata amaruie pentru disc si ciocolata cu lapte pentru ornat (eu asa am folosit si a fost perfect).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu