miercuri, 15 iunie 2011
Dulceata de capsuni III
ngrediente dulceata de capsuni iii:
1kg capsuni
1kg zahar
1/2 lingurita de sare de lamaie (optional)
Modul de preparare a retetei:
Se spala capsunile, apoi se pun pe o sita sa se scurga, dupa care se rup coditele si se cantaresc. Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de capsuni, putina sare de lamaie, o parte din zahar, apoi iar capsuni, sare de lamaie si restul de zahar. Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte. A doua zi capsunile se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. Din cand in cand se mai scutura cratita. Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea. Catre sfarsit, cand dulceata de capsuni incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca zeama de dulceata face “ata”, adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de capsuni este legata. Dulceturile de fructe, obisnuiesc sa mai lase zeama, desi au fost legate atat cat trebuie. De aceea e mai practice sa nu fie puse imediat in borcan, ci dup ace s-au luat de la foc sa fie acoperite cu un servet ud si sa fie lasate sa se raceasca in cratita. Daca dupa cateva ore zeama s-a mai deslegat, se mai pune putin pe foc, dar cu bagare de seama sa nu treaca de momenul cand e “la punct”. Dulceata se incearca apoi inca o data si se da deoparte. Se lasa tot in cratita sa se raceasca, caci daca se pune calda in borcan, fructele se ridica si zeama ramane la fund. Cand e rece se pune in borcan curat si bine uscat, se acopera cu celofan si se leaga.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu